Wat is waterland-huisje

Styling Ingrid Hamels

 

Waterland-huisje is een piepklein huis, de Nederlandse exponent van de ‘tiny house movement’. Het is geïnspireerd op de traditionele bouwkunst van de Zaanstreek en vernoemd naar Waterland, het veenweidegbied vlak boven Amsterdam.

IMG_1937

Het huisje is een complete geïsoleerde woning, met woonkamer, keuken, badkamer en slaapzolder. Het staat op wielen en kan gemakkelijk verplaatst worden. Het is géén caravan. Je zult Waterland-huisje dan ook niet snel vinden op een camping maar eerder in een achtertuin, weiland of boomgaard. Waterland-huisje laat ruimte in plaats van die vol te bouwen.

Waterland-huisje nummer 1 staat  in Plug-In-City op Strijp-S, een experimenteel stadsdeel in Eindhoven, een vrijplaats voor alternatieve vormen van bouwen en verblijven. Vanaf begin 2015 wordt het twee jaar lang verhuurd als bijzondere werkplek of als bed & breakfast. De ervaringen van de tijdelijke bewoners gebruiken we om Waterland-huisje te verbeteren en andere types te ontwikkelen met als ultiem doel een off-grid huisje, dat zelfvoorzienend de wereld in kan.

waterland-huisje in plugincity

De lage kosten, de minieme milieubelasting en de grote flexibiliteit maken Waterland-huisje inzetbaar op veel plekken en voor veel doeleinden. Van mantelzorgwoning, studentenunit of vluchtelingenopvang tot buitenhuisje.

Wil je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom Waterland-huisje vul dan het onderstaande formulier in of like ons op facebook.

39 gedachten over “Wat is waterland-huisje

 1. Beste mensen, wat een leuk ontwerp. Wat toiletproblemen betreft, mischien al bekend bij jullie, een verbrandingstoilet. Wij hebben doordat we niet kunnen aansluiten op riool of septictank dit aangeschaft. Verbrand alles, er blijft zeer fijn materiaal over, wat je in je biobak kunt gooien. Ook ideaal bij medicijn gebruik( voor de zorg-Tiny-house)alles vebrandt, wat niet kan met een compsteersysteem. Wordt in trekkershutten gebruikt. Tegenwoordig steeds vaker in campers en vakantiewoningen. Klein pijpje als uitlaat nodig. Kan op zonne – energie, elektrisch, zelfs op gas. Komt uit Noorwegen. Succes en groet

  • We zagen ooit een filmpje op you tube met een test waar uit bleek dat het enorm stonk en zijn daar toen op afgehaakt. Ik denk dat de tester het uitlaat pijpje vergeten was 😉 Weet je ook de merknaam van deze Noorse variant?

 2. Wat een geweldig idee dit! Wij stoeien al enige tijd met zullen we een nieuw tuinhuisje nemen en deze ombouwen tot ‘gastenverblijf’. Zou je dit huisje van jullie als gastenverblijf in je tuin mogen zetten en gebruiken? of moet je daar akkoord hebben van gemeente etc? Enig idee?

  • Omdat het verplaatsbaar is mag je het op eigen terrein stallen (zoals een auto). Je kunt het dan als gastenverblijf, atelierruimte, kinderspeelplek, sauna, kleedkamer, meditatieruimte, ‘mancave’, hondenhok of poezenverblijf gebruiken. Wat je wilt.

 3. Ik vind Tiny Houses helemaal te gek maar wij zijn met 3 personen plus hond. Zijn er ook plannen om Tiny Houses ( zullen dan miss iets groter moeten zijn) voor gezinnen te ontwerpen??

  • We zijn op dit moment bezig met het ontwerpen van een groter tiny house. We proberen daarin een 2 persoons slaapplek beneden te voorzien. We kunnen nog langer en ook nog iets breder. Probleem is het gewicht, maar ook daarin hebben we nog wel ruimte. Als je serieuze plannen hebt kunnen we een keer een afspraak plannen in het huisje om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

 4. het lijkt mij ideaal om te wonen in zo een lieflijk waterland huisje,kunnen we niet met een aantal liefhebbers ergens een soort van klein hofje of misschien minidorpje oprichten op een plek waar dezelfde voorzieningen worden getroffen als in een gewone woonwijk met medewerking van de gemeente om er te mogen wonen om zo voor elkaar te zorgen zodat we zo lang mogelijk op eigen benen kunnen staan,de zorg is er niet meer voor ons,ik bedoel duzzz, een mantelzorg dorpje voor de 60plus die overal buiten valt anno 2015/2016…..hartstikke leuk …soort kabouterdorp!
  1 moet de eerste zijn toch?
  ik wil er wel eentje!

  • Misschien heb je de post op onze blog gezien. Ik denk het dat het waterland-huisje nog een goede slaapplek beneden moet hebben om te kunnen dienen als zorg woning maar daarvoor hebben we al een ontwerp liggen. Dus als je er eentje wilt moeten we snel een afspraak maken. Ik zal je email adres in ieder geval opnemen in de mailing lijst voor de ontwikkeling van het NRE terrein.

  • We weten natuurlijk niet hoe koud het nog gaat worden maar onze ervaring tot nu toe is dat het huisje goed te verwarmen is met de elektrische kachel die we gebruiken. Omdat het een kleine ruimte is warmt de die erg snel op en bovendien is het goed geïsoleerd. Laat maar weten wanneer je wilt komen maar hou de site goed in de gaten, want als het heel koud wordt gaan we met het huisje op wintersport in waterland.

  • We hebben het er even over gehad wat het antwoord zou moeten zijn maar het is niet zo eenduidig.
   De belangrijkste is het huisje te klein om binnen het bouwbesluit als woning te dienen. Het bouwbesluit schrijft een bepaald minimum aantal vierkante meters verblijfs gebied voor waar we niet aan komen.
   Daarnaast moet volgens datzelfde bouwbesluit de woning een bepaalde EPC-waarde (energie prestatie) halen waar we ook niet aan voldoen.
   We willen wel gaan kijken of we daaraan kunnen voldoen maar huisje nummer 1 hebben we niet gebouwd om te kunnen wonen. Het ging er nu om hoe kunnen we het huisje konden bouwen zodat we onder de 3500 kg zouden blijven. Daarnaast waren we benieuwd hoe het ruimtelijk zou werken en of er belangstelling voor zou zijn.
   Er is nog veel meer over te zeggen maar hopelijk heb je hiermee enigszins een antwoord op je vraag.

  • We willen wel vasthouden aan de methode van bouwen die we nu gehanteerd hebben, maar daar binnen is er nog van alles mogelijk. Als je wilt kunnen we kunnen er eens naar kijken.

 5. Beste,

  ik ben nu 18 jaar en ga toegepaste architectuur studeren, na mijn studie wil ik zelf ook graag een tiny house bouwen gewoon om van het leven te kunnen genieten en niet de druk te voelen van die eeuwige lening.

  maar nu is mijn vraag hoe zit het met het bewonen van zo een woning is dit ondertussen legaal of gedoogd in nederland ?
  kunnen jullie hier mischien meer informatie over geven of hebben jullie enig idee waar ik hier info over kan vinden.

  Mvg Schilders Ben

  • Dag Ben,

   Een beetje laat mijn reactie maar een tiny house kan in nederland (nog) niet als reguliere woning dienen. Officieel wonen kan dus niet maar er in verblijven kan natuurlijk wel en dan is het de vraag wanneer verblijven wonen wordt. Je hebt dus in ieder geval een post adres nodig.
   Onder tussen zijn er wel verschillende initiatieven om kleiner wonen mogelijk te maken. Zie voor een overzicht de site van tiny house nederland (zie mijn reactie hiervoor)

 6. Mooi! Als ik zo’n huisje zou kopen om te wonen, weten jullie dan plekken/plaatsen waar dat legaal is toegestaan? Wordt het als ‘woning’ geaccepteerd door gemeentes?

  vr groet, Judith

 7. Ons huisje is nu 5 x 2,5 maar de veranda en de installatie ruimte staan ook op de trailer. De totale lengte van de trailer is 8,20 m (incl dissel) dus je hebt nog wel wat ruimte over. Wij hebben het huisje wat kleiner gemaakt omdat we niet te zwaar wilden zijn. Bij de laatste weging waren we 2260 kg. Sindsdien is er nog wel wat aan gewicht bijgekomen maar exact weet ik het nog niet.
  De prijs voor de trailer is €5950,-

 8. Als achtertuinhuisje is het duur. Ik denk er aan om er echt in te wonen. Het tiny house movement begon om kosten en verspilling te drukken en mensen te helpen uit de rst race ef uit te komen.
  Hoeveel kosten hebben jullie gemaakt bij het zelf bouwen?

  • Het is absoluut geen tuinhuisje. Het heeft de kwaliteit van een normale woning Het huisje is volledig geïsoleerd. Alle ramen hebben dubbel glas. Er zit een douche en toilet en een keuken in. Bij de toegepaste materialen is rekening gehouden met het milieu. Zo is de gevelbekleding van gemodificeerd vurenhout en de isolatie van vlas. Het geheel staat op een nieuwe trailer. Het kan natuurlijk goedkoper als je alles zelf doet en gebruik maakt van tweede hands materialen maar als je hem bij ons koopt is dit de prijs. Als we het ontwerp aanpassen of het huisje casco leveren kan het wel goedkoper maar dan moeten we in overleg.

  • Dag Valentina,

   Voorlopig hebben we nog geen plannen in die richting. We gaan eerst ervaring op doen met de verhuur van dit huisje, en we willen zo snel mogelijk een tweede bouwen. Voorlopig geen workshops denk ik.

   groeten Reinoud

     • Mijn dochter wil misschien bij ons in de achtertuin ‘op kamers’ in een waterland huisje. Zijn hier al ervaringen mee?
      Komen er bij de 35.000 euro nog andere kosten, bijvoorbeeld vloer, of is het huisje kant en klaar?
      Ik wil graag op de hoogte gehouden worden, het is zo’n prachtig huisje, complimenten!

     • Het huisje is kant en klaar maar kan bijvoorbeeld ook zonder trailer geleverd worden. Je kunt dan een eenvoudige fundering maken met tegels en balken. Je zult dan nog wel stroom water en riool moeten doortrekken vanuit je huis. Je kunt er ook nog voor kiezen om geheel of gedeeltelijk ‘off grid’ te gaan door bijvoorbeeld composttoilet te plaatsen of stroom op te wekken met zonnecellen. Als je geïnteresseerd bent kunnen we het beste een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken. Stuur daarvoor een mail naar info@waterland-huisje.nl Als je op de hoogte wilt blijven kun je ons volgen op twitter of facebook je bezoekt regelmatig onze internet pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.